December 2018   
SMTWTFS
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031   
Today's Events
DEC

17

MON
Trustees
7:00 PM
Study Group
7:00 PM to 8:30 PM
Bible Search
Stepping Stones Catechism Questions

Foundation Building Memory Program

Stepping Stones

January

1.  Question: Who made you?
Answer: God made me

2.  Question: What else did God make?
Answer: God made all things

3.  Question: why did God make you and all things?
Answer: For his own glory

4.  Question: How can you glorify God?
Answer: By loving him and doing what he commands

February

5.  Question: Why ought you to glorify God?
Answer: Because he made me and takes care of me

6.  Question: Are there more gods than one?
Answer: There is only one true God

7.  Question: In how many persons does this one God exist?
Answer:  In three persons

8.  Question: Name these three Persons.
Answer: The Father, the Son and the Holy Spirit

March

9.  Question: Who is God?
Answer: God is a Spirit, and does not have a body like men

10.  Question: Where is God?
Answer: God is everywhere

11.  Question: Can you see God?
Answer:  No. I cannot see God, but he always sees me

12.  Question:  Does God know all things?
Answer: Yes. Nothing can be hidden from God

13.  Question: Can God do all things?
Answer: Yes. God can do all his holy will

April

14.  Question:  Where do you learn how to love and obey God?
Answer:  In the Bible alone

15.  Question:  Who wrote the Bible?
Answer:  Chosen men who wrote by the inspiration Holy Spirit

16.  Question:  Who were our first parents?
Answer:  Adam and Eve

17.  Question: How did God create man?

Answer:   God created man, male and female, after his own image

May

18.  Question:  Of what were our first parents made?
Answer:  God made the body of Adam out of the ground, and formed Eve from the body of Adam

19.  Question:  What did God give Adam and Eve besides bodies?
Answer:  He gave them souls that could never die

20.  Question:  Have you a soul as well as a body?
Answer:  Yes. I have a soul that can never die

21.  Question:   How do you know that you have a soul?
Answer:  Because the Bible tells me so

June

22.  Question: In what condition did God make Adam and Eve?
Answer:  He made them holy and happy

23.  Question: What covenant did God make with Adam?

Answer:  The covenant of life

24.  Question: What is a covenant?

Answer:  A relationship that God establishes with us and guarantees with his word

25.  Question:  In the covenant of life, what did God require Adam to do?

Answer:  To obey God perfectly.

26.  Question:  What did God promise in the covenant of life?

Answer:  To reward Adam with life if he obeyed God perfectly.

July

27.  Question: What did God threaten in the covenant of life?

Answer:  To punish Adam with death if he disobeyed.

28.  Question:  Did Adam keep the covenant of life?

Answer:  No.  He sinned against God

29.  Question:  What is sin?

Answer:   Sin is any lack of conformity to, or transgression of, the law of God.

30.  Question: What is meant by lack of Conformity?

Answer:  Not being of doing what God requires.

August

31.  Question:  What is meant by transgression?

Answer:  Doing what God forbids

32.  Question: What does every sin deserve?

Answer:  The wrath and curse of God

33.  Question: What was the sin of our first parents?

Answer:  Eating the forbidden fruit.

34.  Question: Who tempted Adam and Eve?

Answer:  Satan tempted Eve first, and then he used her to tempt Adam.

September

35.  Question: How did Adam and Eve change when they sinned?

Answer:  Instead of being holy and happy, they became sinful and miserable.

36.  Question:  Did Adam act for himself alone in the covenant of life?

Answer:  No he represented the whole human race.

37.  Question: What effect did the sin of Adam have on all people?

Answer:   We are all born guilty and sinful.

38.  Question: How sinful are you by nature?

Answer:  I am corrupt in every part of my being.

39.  Question: What is the sinful nature that we inherit from Adam called?

Answer:  Original sin.

October

40.  Question: Can anyone got to heaven with this sinful nature?

Answer: No.  Our hearts must be changed before we can believe in Jesus and go to heaven.

41.  Question: What is this change of heart called?

Answer:  The new birth, or regeneration.

42.  Question: Who can change a sinner's heart?

Answer: The Holy Spirit alone.

43.  Question: Can anyone be saved through the covenant of life?

Answer:  No. No one can be saved through the covenant of life.

November

44.  Question:  Why can't anyone be saved through the covenant of life?

Answer:  Because all have broken it and are condemned by it.

45. Question:   How did you break the covenant of life?

Answer:  Adam represented all people, and so I fell with Adam in his first sin.

46.  Question:  How, then, can you be saved?

Answer:  By the Lord Jesus Christ through the covenant of grace.

47.  Question:  Whom did Christ represent in the covenant of grace?

Answer:  His elect people.

December

48.  Question:  How did Christ fulfill the covenant of Grace

Answer:  Christ obeyed the whole law for his people, and then suffered the punishment due for their sins

49. Question: Did Jesus eve Sin?

Answer:  No.  He lived a sinless life.

50.  Question:  How could Christ suffer?

Answer:  Christ, the Son of God, became a man so that he could obey and suffer in our place